Proiectul a urmărit:
Prin acest demers s-a furnizat consultanță pentru MFE pentru îmbunătăţirea managementului financiar al Fondurilor Structurale pentru perioada de programare 2014-2020 – proiect finanţat prin Fonduri Structurale.
Prin acest demers s-a furnizat consultanță pentru MFE pentru introducerea noului sistem de management şi control al Fondurilor Structurale în perioada de programare 2014-2020 – proiect finanţat prin Fonduri Structurale.
Activităţile proiectului au constat în :
Proiect finanţat de Consiliul Concurenţei din România. CEROPE şi-a adus contribuția la elaborarea Raportului „Provocările pieţei unice şi concurenţa în sectoare sensibile” pe următoarele teme: Asigurări, Preţuri reglementate, Transport Feroviar, Piaţa de Gaz şi Piaţa Comunicaţiilor.
Proiect finanţat prin PO DCA – beneficiar Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri – Direcţia Mediu de Afaceri.
Activităţile au constat în:
Proiectul a fost finanţat de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar şi a constat în elaborarea studiului «Economisirea în România», prezentat în cadrul unui seminar organizat la BNR în data de 9 septembrie 2009.
Proiect derulat în perioada Februarie-Iulie 2008, împreuna cu Ministerul Economiei şi Finanţelor şi finanţat de Banca Mondială.
Proiectul a analizat stadiul de convergenţă reală atins de România în cinci domenii cheie şi elaborează analize/studii pe următoarele teme: Agricultură, Piaţa Muncii, Educaţie şi Capital Uman, Infrastructură (Transport), Energie. Studiile au fost prezentate în cadrul Conferinţei «Creştere economică şi convergenţă» organizată în 21-22 aprilie 2008. Studiile au fost publicate într-un volum bilingv (română şi engleză) intitulat «Creştere Economică şi Convergenţă » (2008).
Obiectivul general al acestui proiect l-a reprezentat întărirea capacităţii de a proiecta politicile economice în conformitate cu procesul de aderare la UE şi de a îmbunătăţi implementarea politicilor asumate, în acord cu Programul de guvernare, cu Parteneriatul pentru Aderare şi Foaia de Parcurs.
Obiectivele specifice pentru acest proiect au vizat:
Activitatea echipei de experţi, compusa din economişti cu experienţă, a urmărit următoarele aspecte:
Obiectivul principal vizat a fost îmbunătăţirea calităţii în elaborarea politicilor economice şi prezentarea de soluţii/recomandări, în timp util, pentru potenţiale crize în vederea prevenirii şi/sau evitării lor, pe drumul României către aderarea la UE.
În același timp, proiectul și-a propus să întărească capacitatea Comisiei Naţionale de Prognoză, a Departamentului de Politici Economice din cadrul Guvernului şi a Cabinetul Primului Ministru de a elabora politici economice pentru continuarea procesului de aderare. Obiectivele specifice au constat în acordarea de asistenţă şi consultanţă economică în procesul decizional, in domenii cheie, având ca scop final obţinerea pentru România a statutului de economie funcţională de piaţă.
Proiectul şi-a propus informarea autorităţilor, comunităţii de afaceri şi societăţii civile asupra costurilor şi beneficiilor rezultate din aderarea României la UE. Proiectul a constat în elaborarea unei serii de studii despre aderare şi organizarea de seminarii/mese rotunde pentru diseminarea rezultatelor cercetărilor. Autorii, atent selectaţi de CEROPE, au elaborat studii pe teme de major interes în vederea aderării României la UE. Publicul ţintă a constat în formatorii de opinie ai mediului academic, mass-media, comunităţii de afaceri şi societăţii civile, dar şi din decidenţii de politici din cadrul instituţiilor guvernamentale.
CEROPE a organizat o primă serie de conferinţe în cadrul cărora s-au prezentat şi dezbătut studiile “Competitivitatea pe bază de inovare a economiei româneşti în contextul Strategiei de la Lisabona, 2004, “Dezvoltarea rurală și reforma agriculturii românești”, 2004, „Politica de protecție a concurenței”, 2004.
Scopul acestui exerciţiu a fost acela de a evalua proporţiile progresului obţinut de către ţările din SE Europei în elaborarea şi implementarea politicilor pentru dezvoltarea întreprinderilor şi IMM-urilor.
Proiectul a fost abordat din perspectiva a 7 dimensiuni cheie ale bunei practici în politica antreprenorială şi a urmărit şi obţinut, din partea operatorilor economici ai sectorului privat, modul lor de apreciere şi punctele de vedere asupra eficacităţii acestora. Cele 7 puncte urmărite au fost :
Obiectivul principal a constat în prezentarea diferenţelor între gradele de dezvoltare în diverse regiuni şi ţări.
Proiectul a tratat şi problemele de dezvoltare regională în România. În contextul profundelor transformări economice şi politice, Guvernul promovează un nou concept şi noi politici privind dezvoltarea regională cu scopul de a oferi suport regiunilor dezavantajate.
În data de 19 mai 2003 a fost organizată o conferinţă internaţională în vederea creării unui forum de dezbatere pe temele legate de politici de dezvoltare regională implementate în diverse părţi ale lumii în principal comparând experienţa SUA cu abordarea europeană. S-au avut în vedere, în acelaşi timp, provocările întâmpinate de ţările candidate în ceea ce priveşte politica regională comunitară în contextul viitoarei lărgiri a UE.
Conferinţa s-a concentrat şi pe construcţia instituţională necesară pentru dezvoltarea naţională şi regională a României.
Dezbaterile s-au axat pe principale provocări ale României în ceea ce priveşte construcţia capacităţii necesare în vederea elaborării şi implementării programelor structurale finanţate din fonduri europene.
Obiectivul general al acestui proiect a constat în întărirea capacităţii Guvernului Român, mai precis a Cabinetului Primului Ministru dar şi a ministerelor cheie, de a elabora politici economice specifice, conform programului de guvernare şi în concordanţă cu procesul de integrare în UE şi negocierilor cu instituțiile financiare internaționale.
Principalul obiectiv al proiectului a fost atins prin oferirea de consultanţă specifică printr-o abordare sintetică, ce a cuprins culegere de date, analiza de impact al politicilor, analiza politicilor economice şi elaborarea de recomandări de politici economice alternative.
Activitatea a fost structurată pe câteva componente:
Componenta Strategică : actualizarea şi lărgirea perspectivei actuale în termeni de strategie economică în drumul integrării europene prin contribuţia la elaborarea primului Program Economic de Pre-aderare (PEP) al României.
Componenta analitică: monitorizarea măsurilor luate prevăzute în programul de guvernare.
Componenta de Consultanţă : oferirea de expertiză specifică pentru politicile economice cu accent pe aspectele legate de funcţionarea economiei de piaţă.
Analiza cadrului legal şi instituţional în vigoare şi impactul său.
Scopul proiectului a constat în construcţia capacităţii instituţionale, în speţă a Ministerului Finanţelor Publice (MFP), pentru analiza macroeconomică.
Acesta a fost atins prin desfăşurarea următoarelor activităţi :
Studiile publicate în volum sunt următoarele: